FOLLOWERS
blog archive
total pageviews
search this blog
JEM NANAS
Jem Nanas
Jem Nanas disediakan dari buah nanas yang sesuai kematangannya dengan mendidihkannya bersama gula dan bahan tambahan yang dibenarkan sehingga ianya menjadi likat dan kemudian akan beku (set) apabila disejukkan. Aspek penting yang perlu diberi perhatian adalah pemilihan buah nanas untuk membuat jem. Nanas yang dipilih mestilah cukup masak. Nanas yang masih muda mengandungi banyak asid dan ini boleh menjejaskan mutu jem. Nanas yang terlalu masak juga tidak sesuai digunakan kerana ia mengandungi air yang bayak di samping mempunyai warna yang kurang menarik.
Kaedah Membuat Jem Nanas
Buah nanas yang cukup masak dibuang kulit, mata dan empulur. Kemudiannya dibasuh dan dihancurkan. Kemudian isi nanas tersebut dipanaskan perlahan-lahan di dalam kawah. Pektin perlu digaulkan dengan gula sebelum dicampurkan ke dalam kawah yang mengandungi isi nanas yang telah dipanaskan. Masukkan campuran tersebut sedikit demi sedikit untuk mengelakkannya daripada berketul. Kemudian campuran ini dikacau sehingga hampir pekat di mana kandungan gula menunjukkan kepekatan mencapai 68ºBrix. Setelah itu, asid sitrik dicampurkan dan dikacau terus sehingga sebati. Jem yang di proses mestilah cukup kandungan asidnya iaitu pH 2.8 – 3.4. Setelah dimasak, jem tersebut perlu dibotolkan semasa masih panas lagi. Ini perlu bertujuan untuk mengelakkan jem beku (set) sebelum dibotolkan .Botol-botol yang telah diisi mestilah ditutup rapat dengan serta-merta. Ini adalah untuk mewujudkan keadaan separa hampagas (partial vacuum) di bahagian mulut botol. Dengan ini dapat mengurangkan pencemaran mikroorganisma terhadap jem.
Formulasi Untuk Jem Nanas Bahan Kuantiti Isi Nanas 1 kg Gula 1.22 kg Asid Sitrik 4.5 gm Pektin 11.2 gm
Pemprosesan Sos Nanas Manis
Pilih buah nanas ,buang kulit, mata dan empulur ,basuh hancurkan , masak dan kacau ,masukkan Pektin dan gula, didihkan dan kacau masukkan asid sitrik ,isikan ke dalam botol , tutup botol ,label .
Sumber dari Lenbaga perindustrian nanas negara Hakcipta Terpelihara © 2007 Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia Peta Laman Maklumbalas Hubungi Kami
|
JEM NANAS
Jem Nanas
Jem Nanas disediakan dari buah nanas yang sesuai kematangannya dengan mendidihkannya bersama gula dan bahan tambahan yang dibenarkan sehingga ianya menjadi likat dan kemudian akan beku (set) apabila disejukkan. Aspek penting yang perlu diberi perhatian adalah pemilihan buah nanas untuk membuat jem. Nanas yang dipilih mestilah cukup masak. Nanas yang masih muda mengandungi banyak asid dan ini boleh menjejaskan mutu jem. Nanas yang terlalu masak juga tidak sesuai digunakan kerana ia mengandungi air yang bayak di samping mempunyai warna yang kurang menarik.
Kaedah Membuat Jem Nanas
Buah nanas yang cukup masak dibuang kulit, mata dan empulur. Kemudiannya dibasuh dan dihancurkan. Kemudian isi nanas tersebut dipanaskan perlahan-lahan di dalam kawah. Pektin perlu digaulkan dengan gula sebelum dicampurkan ke dalam kawah yang mengandungi isi nanas yang telah dipanaskan. Masukkan campuran tersebut sedikit demi sedikit untuk mengelakkannya daripada berketul. Kemudian campuran ini dikacau sehingga hampir pekat di mana kandungan gula menunjukkan kepekatan mencapai 68ºBrix. Setelah itu, asid sitrik dicampurkan dan dikacau terus sehingga sebati. Jem yang di proses mestilah cukup kandungan asidnya iaitu pH 2.8 – 3.4. Setelah dimasak, jem tersebut perlu dibotolkan semasa masih panas lagi. Ini perlu bertujuan untuk mengelakkan jem beku (set) sebelum dibotolkan .Botol-botol yang telah diisi mestilah ditutup rapat dengan serta-merta. Ini adalah untuk mewujudkan keadaan separa hampagas (partial vacuum) di bahagian mulut botol. Dengan ini dapat mengurangkan pencemaran mikroorganisma terhadap jem.
Formulasi Untuk Jem Nanas Bahan Kuantiti Isi Nanas 1 kg Gula 1.22 kg Asid Sitrik 4.5 gm Pektin 11.2 gm
Pemprosesan Sos Nanas Manis
Pilih buah nanas ,buang kulit, mata dan empulur ,basuh hancurkan , masak dan kacau ,masukkan Pektin dan gula, didihkan dan kacau masukkan asid sitrik ,isikan ke dalam botol , tutup botol ,label .
Sumber dari Lenbaga perindustrian nanas negara Hakcipta Terpelihara © 2007 Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia Peta Laman Maklumbalas Hubungi Kami
|
WHAT IS BARE SKIN BY BMN?
Bare Skin by BMN adalah produk skin care keluaran Bumiputra Muslim Malaysia.
Motto Bare Skin by BMN adalah TRUE BEAUTY NEVER NEEDS MAKE UP.
BARE SKIN
TRUE BEAUTY NEVER NEEDS MAKE UP.
Bare Skin di formulasikan dengan Teknologi Nano dengan penyerapan 50% lebih cepat dari kosmetik biasa. Ia bertindak sebagai makroskopik yang mengandungi minyak dan air titisan yang bersaiz nanometrik untuk meningkatkan kandungan minyak berkhasiat di samping memelihara ketelusan dan keberkesanan formula.
KEISTIMEWAAN BARE SKIN BY BMN
1. Menggunakan bahan semulajadi dari France dan Switzerland seperti Bungaan ,Tumbuhan dan Buahan.
2. Nano Technology nya memberi kesan penyerapan secepatnya pada kulit.
3. Langsung tiada penggunaan Chemical yang berbahaya.
JENIS-JENIS PRODUK BARESKIN
CLEANSER GEL
WHITENING DAY CREAM
WHITENING NIGHT CREAM
CUCUMBER SOOTHING TONER
GLAM ISOLATION
TRIAL SET
|
TESTIMONI
TESTIMONI PART 1
PRODUK BARESKIN
GLAM ISOLATION
CLEANSER GEL
WHITENING NIGHT CREAM
WHITENING DAY CREAM
CUCUMBER SOOTHING TONER
INFO
KELEBIHAN BARE SKIN BY BMN
FAQ BARE SKIN
APA ITU BARE SKIN BY BMN ?
RADIO IKIM: SEGMEN TAJAAN BARE SKIN
KELEBIHAN TIMUN UNTUK KULIT
KENALI KULIT ANDA
TITLE
|
|
asid sitrik beli katner????farmasi ade jual ker?
November 9, 2009 at 1:31 AMPost a Comment