BARE SKIN BY BMN


HOME ABOUT MORE INFO INSTAGRAM FACEBOOK NEWER OLDER FOLLOW


oorsi corner


🌼 WHITENING FLAWLESS SKINCARE
💝 BARE SKIN BY BMN TRUE BEAUTY NEVER NEEDS MAKEUP
🌸 NATURAL PRODUCTS
💯 KKM, SELAMAT, HALAL & BERKESAN
📎 POSTAGE EVERYDAY
☎ WHATSAPP-MESEJ 013-9083257
🚗 MALAYSIA


cbox




FOLLOWERS



blog archive



total pageviews



search this blog
JEM NANAS
Thursday, November 27, 2008 | 1 Comments



Jem Nanas

Jem Nanas disediakan dari buah nanas yang sesuai kematangannya dengan mendidihkannya bersama gula dan bahan tambahan yang dibenarkan sehingga ianya menjadi likat dan kemudian akan beku (set) apabila disejukkan.
Aspek penting yang perlu diberi perhatian adalah pemilihan buah nanas untuk membuat jem. Nanas yang dipilih mestilah cukup masak. Nanas yang masih muda mengandungi banyak asid dan ini boleh menjejaskan mutu jem. Nanas yang terlalu masak juga tidak sesuai digunakan kerana ia mengandungi air yang bayak di samping mempunyai warna yang kurang menarik.


Kaedah Membuat Jem Nanas

Buah nanas yang cukup masak dibuang kulit, mata dan empulur. Kemudiannya dibasuh dan dihancurkan.
Kemudian isi nanas tersebut dipanaskan perlahan-lahan di dalam kawah.
Pektin perlu digaulkan dengan gula sebelum dicampurkan ke dalam kawah yang mengandungi isi nanas yang telah dipanaskan. Masukkan campuran tersebut sedikit demi sedikit untuk mengelakkannya daripada berketul.
Kemudian campuran ini dikacau sehingga hampir pekat di mana kandungan gula menunjukkan kepekatan mencapai 68ºBrix.
Setelah itu, asid sitrik dicampurkan dan dikacau terus sehingga sebati. Jem yang di proses mestilah cukup kandungan asidnya iaitu pH 2.8 – 3.4.
Setelah dimasak, jem tersebut perlu dibotolkan semasa masih panas lagi. Ini perlu bertujuan untuk mengelakkan jem beku (set) sebelum dibotolkan .Botol-botol yang telah diisi mestilah ditutup rapat dengan serta-merta. Ini adalah untuk mewujudkan keadaan separa hampagas (partial vacuum) di bahagian mulut botol. Dengan ini dapat mengurangkan pencemaran mikroorganisma terhadap jem.


Formulasi Untuk Jem Nanas
Bahan Kuantiti
Isi Nanas 1 kg
Gula 1.22 kg
Asid Sitrik 4.5 gm
Pektin 11.2 gm

Pemprosesan Sos Nanas Manis

Pilih buah nanas ,buang kulit, mata dan empulur ,basuh hancurkan , masak dan kacau ,masukkan Pektin dan gula, didihkan dan kacau masukkan asid sitrik ,isikan ke dalam botol , tutup botol ,label .


Sumber dari Lenbaga perindustrian nanas negara
Hakcipta Terpelihara © 2007 Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia
Peta Laman Maklumbalas Hubungi Kami






Blogger Ummi_Aza said...

asid sitrik beli katner????farmasi ade jual ker?

 November 9, 2009 at 1:31 AM

Post a Comment

OORSI CORNER © . All Rights Reserved.